In plaats van werknemers formuleren in te laten vullen voor 360-graden feedback, zou je ze ook bloed kunnen afnemen. Een blik op de hormoonspiegel zegt waarschijnlijk meer over het succes van je leiderschapsstijl dan een ingevulde vragenlijst.
Na de werkdag loopt iedere werknemers even langs het hokje waar een minieme hoeveelheid bloed wordt afgenomen. Het bloed gaat vervolgens naar de het laboratorium van de HR-afdeling alwaar de hormoonspiegel wordt onderzocht.
Wordt er bij medewerkers van één afdeling gedurende langere tijd een hoge concentratie cortisol, een stresshormoon, of juist een te lage concentratie oxytocine, het knuffelhormoon, gemeten? Dan moet de manager van die afdeling zich grote zorgen gaan maken. Zijn bonus kan hij wel vergeten.
De kans dat bovenstaande situatie standaard praktijk wordt, lijkt klein, maar het kán wel. Neuropsychologen ontdekken steeds meer verbanden tussen de hormoonspiegel en gedrag.
Het knuffelhormoon
Oxytocine, staat bekend als het knuffelhormoon. We weten al langer dat zoogdier-moeders het in grote hoeveelheden aanmaken zodat ze voor hun kroost gaan zorgen.
Maar niet alleen moeders, vrijwel iedereen maakt het aan. Oxytocine zorgt er mede voor dat we elkaar vertrouwen, zo ontdekte de Amerikaanse neurowetenschapper Paul Zak (zie het filmpje onderaan dit artikel). Het werkt ook andersom: als we steeds meer vertrouwen in iemand krijgen, maken we meer van het hormoon aan.
Dat is nuttige kennis. Want vertrouwen, dat is iets wat je zoveel mogelijk moet creeëren. Vertrouwen is de basis van elke economische relatie, van elke geldelijke financiële transactie. Samenlevingen of organisaties waar mensen elkaar vertrouwen, zijn productiever. Daarvoor hoef je alleen maar naar de jaarlijkse lijst van Transparency International te kijken. Hoe minder corrupt een land, hoe welvarender.
Neuro-management
Bovenstaande verbanden hebben nu geleid tot het ontstaan van een geheel nieuwe stroming binnen de management-wetenschappen: neuro-management.
Michiel Castelijns van InContext is een van de eersten die er in Nederland mee aan de slag gaat: managers leren hoe ze ervoor zorgen dat managers zoveel mogelijk knuffelhormoon aan gaan maken. Hij doet dat met de in Amerika ontwikkelde tool NeuroView, waarmee hij managers inzicht wil geven in de biologische effecten van hun gedrag.
"Het betekent echt niet dat je iedereen op de werkvloer elke ochtend een knuffel moet geven", zegt Castelijns. "Het gaat erom dat je mensen vertrouwen geeft. Dan krijg je ook veel meer terug. Het maakt je organisatie veel productiever".
In een ideale situatie zou je het liefst de hormoonspiegel van medewerkers checken, maar dat is behalve bij experimenten niet werkbaar. In plaats daarvan probeert Castelijns bedrijven te laten inzien welke leiderschapsstijlen bewezen hebben te zorgen voor de aanmaak van oxytocine. "Dat kan veel verschil maken voor bijvoorbeeld bedrijven met een hoog verloop", zegt Casteleijns.
Bekijk hieronder de TED Talk van Paul Zak
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl